Egyszerű git deploy beállítása Digital Ocean dropleten
2019 dec.

Ha már létrehoztuk a dropletet, elérjük ssh-val és feltelepítettük a git-et, composer-t, a következő lépésekkel tudunk gyorsan egy Laravel projectet git segítségével DO szerverünkre deploy-olni.

Vue hiba - Failed to mount component, template or render function not defined
2019 nov.

Egyik projectben találkoztam ezzel a hibával, ahol Laravel-ben (6.x) használtam Vue.js-t, és bár a fordítás sikeres volt, a developer konzolban az alábbi hibát kaptam:

[Vue warn] Failed to mount component, template or render function not defined.
Digitális aláírás elmentése - Laravel, Vue.js, jSignature
2019 nov.

Különböző rendezvények helyszíni regisztrációjakor, az adatok megadásának jogszerű elmentéséhez körülményes dupla opt-in megoldást használni, ezért ez felcserélhető digitális aláírással.

Ezt úgy képzeljük el, hogy a helyszínen a hostess elvégzi a gyors regisztrációt, és a végén átnyújtja a tabletet a jelentkezőnek, hogy aláírásával fogadja el a feltételeket.

Erre kiváló megoldás egy jSignature nevű JQuery plugin, amelyet beépítve Vue.js-be és Laravelt mint backendet használva könnyen megvalósítható a feladat.

Collection - magyar ábc szerinti rendezés
2019 okt.

Sokszor előfordul, hogy különböző forrásokból összerakott eredményeket PHP oldalon rendezek, Collection-ök segítségével.

Ha pl a rendezési elv magyar ÁBC szerinti, alapból a sortBy() metódus nem jól rendezi, mert az ékezetes karakterrel kezdődő nevek a rendezett lista végén fognak szerepelni.

Spatie laravel-backup - Dropbox disk installálás
2019 okt.

A Spatie csapat laravel-backup csomagja kiváló mentési megoldás kisebb siteoknak, viszont alapból nem kínál megoldást külső tárhelyre történő mentére. Egyik lehetőségünk a Dropbox használata, viszont erről pontos, mindent magába foglaló leírást nem találni sehol. Igaz, Freek korábban készített egy blogcikket az új Dropbox v2-es használatáról, de számos apró részletet kihagyott, így nekünk kell összevadászni github issue-kból, stackoverflow-ról a részleteket. A cikk nem a backup csomag installálását mutatja be, az a dokumentációból könnyen kinézhető, csak a speciális lépéseket, hogy a Dropbox disket tudjuk tárolóként használni.